חכמת ההמונים הלומדים מהצלחותיהם

 

למידה מהצלחות – מאקרו

הגענו למטלת הסיכום של הקורס. במטלה זו לא ננסה להוסיף חומרים חדשים, אלא לחזור לחומרים קודמים, ולנסות לעבדם בצורה מעמיקה ונוספת בדרך אל קו הסיום של הקורס. במשימה הנוכחית ננסה לאסוף את מאגר החוכמה הקולקטיבית של הכיתה הוירטואלית שלנו, אנחנו שלא נפגשנו פנים-מול-פנים מעולם, ולמעשה, לא מודעים לקיומנו המשותף. יתכן שאנו צועדים זה ליד זה, אולי אפילו משוחחים או עוסקים במשהו, מבלי שידענו אפילו שעברנו סמסטר משותף יחדיו. ולמרות כל זאת, ובהסתמך על אמירותיו המעמיקות של פרופ' רוזנפלד, תפקידנו המסקרן הינו לדלות את הידע הסמוי מתוך הסביבה והמידע שאליו אנו נחשפים, וללמוד מכל אלו דבר-מה חדש. שכן, בינינו, את הנגלה והמוכר, אנחנו יודעים כל כך טוב, שקיים סיכוי נמוך למדי, שנצליח להפיק ממנו אוצרות ידע ולמידה משמעותית חדשה. האתגר שניצב בפנינו כעת הוא לפנות אל הידע שיצרתם כקולקטיב לא-מודע ולא-מתוכנן במהלך המטלה השלישית של הקורס, להפוך אותו למאגר קולקטיבי של חוכמת המונים, וממנו לנסות לדלות עקרונות חדשים, כמו גם העמקה של עקרונות מוכרים – לגבי למידה מהצלחות, ואולי למידה על דברים שלא הוגדרו עד כה בקורס, שאותם תעדיפו דווקא אתם להגדיר כעת. אז בואו נזנק לעבר קו הסיום והצלחותיו.

מטלת הסיכום בקורס סוגיות נבחרות בניהול: סמסטר ב' תשע"ה | תכנית המוסמך במנהל עסקים בבית הספר למינהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למינהל | בהנחיית פרופ' אורן קפלן, גליה שוץ-לוי ולירון חזן-טנדלר | מי שהגיע לכאן באופן בלתי צפוי מוזמן להתבונן בלוח המודעות האלקטרוני של הקורס המצוי כאן

אז מה עליכם לעשות? כזכור, במסגרת המטלה השלישית צפיתם והאזנתם לראיון ולדיאלוג שערכתי עם פרופ' רוזנפלד. במהלך הצפייה מילאתם טבלת אקסל שכוללת 12 תאים: הראיון חולק לארבעה חלקים של 20 דקות כל אחד, ועל כל מקטע התבקשתם לציין שלושה דברים: פסקה לגבי התוכן, מחשבות והרהורים שעולים בעקבות התוכן, ורעיונות ליישום.

מהי חוכמת ההמונים? מונח זה מוכר בוודאי לרובכם, בבסיסו עומד הרעיון שהידע הנצבר מתוך הקבוצה וההמון טומן בחובו מידע משמעותי שטיבו עדיף ומדוייק פעמים רבות מזה שעומד בפניו של הפרט הבודד, אפילו אם הוא מומחה בתחומו. תוכלו בוודאי למצוא חומר רב על חוכמת ההמונים באינטרנט, שהוא בפני עצמו מאגר עצום שמאיץ מתודולוגיות יישומיות רבות של חוכמת ההמונים.

אנו נפעיל מתודה פשוטה ביותר שבה תשתמשו בקורס הנוכחי.

לגבי כל אחד מ-12 התאים שמלאתם באקסל (4 חלקי ראיון כפול 3 אלמנטים על כל חלק) ערכנו סכימת תוכן אנונימית ושמרנו אותה בקובץ ייעודי. מקבץ 12 הקבצים נמצא בפורטל הקורס בקבצי וורד והוא עומד לרשותכם. עשינו תיקונים קלים בלבד בטקסט, השמטות קלות פה ושם, תיקוני רווחים וכדומה, אך בסך הכל אתם נחשפים לאלפי מילות טקסט שנצברו מכיתת הלימוד הוירטואלית שלנו שניתחה במשותף, אך כל אחד בנפרד, את הראיון לפי המתווה של המטלה השלישית.

אל חשש – אינכם מתבקשים לקרוא לעומק אלפי מילים ועשרות עמודים, אך בהחלט כן, אתם עומדים לרפרף ולעבור על כולם בקריאה מהירה ביותר, ולנסות להפיק מהם תובנות בגישה מסוימת של חוכמת המונים וניתוח איכותני של טקסט. אין צורך להכיר את המתודה לעומקה, לכן לא אפרט לגביה. פשוט עקבו אחר המתווה שלהלן ופעלו לפיו:

מטרתכם המרכזית במטלה הנוכחית הינה לדלות את חוכמת ההמונים של עשרות תלמידי כיתתנו הוירטואלית. את מה שכתבתם אתם באופן אישי הנכם מכירים. כעת תוכלו להיווכח אילו תשובות ניתנו על ידי כל עמיתיכם במרוכז. עליכם לעבור במהירות רבה על כל אחד מ-12 הקבצים שנשמרו עבורכם בפורטל. עליכם להקדיש כ-3 דקות לכל היותר לכל קובץ וקובץ. נסו למדוד זמנים, אתם מתמודדים כעת עם האתגר המרכזי של המאה ה-21 שהעבירה אותנו בלי אזהרה מוקדמת מעולם של חוסר במידע וחיפוש אחר מידע לעולם של עודף מידע וחיפוש כלים לסינון מידע רלוונטי. חוכמת ההמונים מצוייה בעולם של "ביג דאטה" שבו כל מה שתרצו לדעת קיים היכן שהוא, רק עומס והצפת המידע מונעים מכם ללמוד ממנו לטובת הפקת ההצלחות הבאות שלכם.

אנא תכננו מראש כיצד הנכם מתכוונים לגשת למשימה. אתם מתבקשים לתאר בכחצי עמוד את הערכותכם זו, ומומלץ ביותר לכתוב חלק זה לפני ביצוע המשימה. למשל, האם תקראו קודם את קבצי התוכן של ארבעת החלקים ברצף, או שתעדיפו דווקא לקרוא קודם את שלושת המימדים של כל חלק ראיון בנפרד? האם תתחילו מהחלק הראשון לאחרון או בסדר אחר? כיצד הנכם מתכוונים לזכור, לחפש, לתעד דברים שישמשו אתכם עוד מעט בכתיבת המטלה? תכננו היטב ומראש את התנהלותכם, כי עוד מעט תתבקשו להתבונן על התכנון מול הביצוע, ולנסות ללמוד גם ממנו משהו.

אחרי שהגדרתם וכתבתם לעצמכם כיצד הנכם מתכוונים לפעול, אתם מתבקשים לקרוא כל אחד מ-12 מהקבצים זה אחר זה. כאמור, התהליך יתבצע ברפרוף ובמהירות, כך שלא תשקיעו יותר מ-3 דקות בכל קובץ כזה. מומלץ לא לכתוב כלום במהלך הרפרוף, אך מייד לאחריו לכתוב פסקה מסכמת על התובנות שיש לכם מחוכמת ההמונים שקראתם. זו מטבעה כאוטית, שהרי איש לא תכנן מראש כיצד טקסט יתחבר לטקסט, אפילו סדר הציטוטים מתוך העבודות שלכם אקראי לחלוטין. לכן הקריאה צריכה להיות מהירה ואסוציאטיבית, כפי שאנו מתבוננים על רוב האלמנטים בעולם ברגע של חיפוש. בסיום חלק זה יהיו לכם 12 פסקאות נפרדות שכתבתם לעצמכם עם תובנות שנובעות הן מהידע הפנימי שכבר רכשתם קודם לכן – שכן תזהו בוודאי בטקסט גם את מחשבותיכם האישיות והדברים המוכרים לכם, ולכן שימו לב לדברים המוכרים שמתכתבים עם מה שאתם כבר יודעים, אך הקשיבו וחישבו במיוחד על הדברים המעט מפתיעים, השונים, המסקרנים שעולים באופן לא צפוי ולא מוכר מחומרי הגלם.

וכעת ניגש ללב המשימה: הנכם מתבקשים לכתוב "פוסט" בן עמוד עד שניים המתבססים על החומר שאספתם וערכתם במשימה הנוכחית, ובמיוחד 12 הפסקאות שכתבתם. למשל, אתם יכולים להתבונן במה שכתבתם במשימה השלישית באופן אינדיבידואלי ולהשוות לממצאיכם הקבוצתיים כאן – בכך תקבלו אולי תובנות על מה שניתן ללמוד ולהפיק בצורה אישית וכיצד ניתן לטפח "ארגון לומד" ולמידה מערכתית מתוך הצלחות. באופן כללי, עמודי הסיכום הנוכחיים מיועדים להתבוננות נוספת על הראיון בו צפיתם לפני מספר שבועות מזווית ראייה רחבה יותר, הן מתוך הידע ההוליסטי שצברתם במהלך הקורס, ובמיוחד מתוך התובנות שטמונות ב-12 הפסקאות שכתבתכם כעת. הדגשים והנושאים לדיון פתוחים בהתאם לסגנונכם האישי ובכל אופן שתרצו, כל עוד הם יתבססו באופן ברור על רכיבי הלמידה האמורים ובהתייחס למסקנותיכם וסיכומיכם העיקריים לגבי מתודת הלמידה מהצלחות. החליטו מראש מהו המסר המרכזי שהנכם מעוניינים להעביר בפוסט הנוכחי, מהן התובנות המרכזיות שאותן תסבירו על סמך חומר הגלם, ורק אז פנו לכתיבת הפוסט. זוהי משימת סיכום שמטרתה גם להביא לתובנות אינדיבידואליות לגבי חומר הלימוד, ולכן התוכן המרכזי שלה יקבע על ידיכם ולא לפי הנחיות צוות הקורס.

לאחר שסיימתם לכתוב על ליבת הנושא, הקדישו עוד כחצי עמוד לסיכום מתודולוגית הלמידה מתוך חוכמת ההמונים שגיבשתם לעצמכם. עיינו בחצי העמוד שניסחתם בתחילה שבו תכננתם את שיטת העבודה, מה עבד ומה לא עבד? האם וכיצד ניתן ללמוד מתוך היצף המידע שניתן לנו בנדיבות על ידי הסביבה ובמיוחד ברחבי הסייבר?

וכעת, עמוד אחרון וחגיגי לסיום הקורס הנוכחי – פוסט פרידה מהקורס, עמוד פתוח לבחירתכם לסיכום הקורס על משימותיו השונות, כותרתו המרכזית של "למידה מהצלחות", עמדתכם לגבי שיטת הלמידה השונה בה מתנהל הקורס הנוכחי, וכל היבט אחר שברצונכם לבטא הן מבחינה אקדמית והן מבחינה אישית עם אקט הפרידה שבסיומו תקלידו בוודאי את הנקודה הסופית של משימות הלמידה והביצוע של הקורס הנוכחי.

ברצוני להודות לכם על התעוזה לקחת את הקורס הזה בלמידה מרחוק, לקפוץ למים הקרים לעיתים לעבר הלא-נודע, בתקווה שאלו נעשו ברוח של חקרנות וסקרנות ללמוד. אני מודע לכך שהעמימות הקיימת לעיתים במתווה ובהנחיות של קורס מסוג זה אינם פשוטים, אבל מצד שני, וזאת מן הסתם כבר הדגשתי באופן סמוי וגלוי מהטקסט, אני מאמין שזו חווית למידה משמעותית, שכדאי להתנסות בה, לפחות פעם אחת במהלך לימודי התואר.

זו הזדמנות להודות לצוות הקורס המסור, לגליה ולירון שבלעדיהן לא ניתן היה לנהל את הקורס, לצוות המתרגלים ובודקי העבודות שמלווה אותנו לאורך הדרך, לקובי הצלם, ליקירי פרופ' יונה רוזנפלד, וכמובן לכולכם.

שלכם, אורן

הגשה בפורטל הקורס עד 21 ביולי 2015