חזון האחריות התאגידית, בין גן העדן לחזון אחרית הימים: מטלה שניה בקורס סוגיות נבחרות בניהול

במטלה הראשונה של הקורס עסקנו בכניסתה של הפסיכולוגיה לעולם העסקים. למרות שהפסיכולוגיה מתמקדת בפרט, הרי שרוב עיסוקה שייך למרחב הבינאישי ולמערכות יחסים. אם את תחילתה של הפסיכולוגיה הטיפולית עם כתיבתו של פרויד אפיינה גישת "דחף" שמתמקדת באופן בו מופעל הפרט מעולמו הפנימי, הרי שבמהרה עבר המיקוד לגישה המדגישה את חשיבות מערכות היחסים בחיי האדם מרגע היוולדו – "יחסי אובייקט". גישה זאת מיוצגת על ידי תיאורטיקנים רבים, אך מה שמאחד את כולם היא ההנחה שמערכות היחסים של הפרט עם דמויות משמעותיות בחייו, ובעיקר הוריו בשלבים מוקדמים של החיים, יוצרות תבניות התייחסות שילוו אותו לאורך חייו הבוגרים.

מטלה שניה בקורס סוגיות נבחרות בניהול: סמסטר ב' תשע"ג | תוכנית ה-MBA ביה"ס למינהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למינהל | בהנחיית פרופ' אורן קפלן ולירון חזן-טנדלר | למי שהגיע לכאן באופן בלתי צפוי, מומלץ להתבונן קודם לכן בלוח המודעות האלקטרוני של הקורס המצוי כאן

המונח "טרנספרנס" או "העברה" מתייחס להשלכות שהפרט מייחס לאחרים בסביבתו, למשל על מנהליו ועובדיו, מתוך אותן תבניות החקוקות בנפשו. אם נרצה לבחון את הסיבות הפסיכולוגיות שהביאו את טובי בוגרי תוכנית ה-MBA בארצות הברית, אלו שסיימו את הכשרתם בבתי הספר היוקרתיים ביותר בעולם במנהל עסקים, לבצע החלטות עסקיות רוויות סיכון ויוהרה, תוך חמדנות חומרית הגובלת לעיתים בפלילים, נתפתה לרגע להיצמד לתאוריות הדחף המוקדמות בפסיכולוגיה. קל לטעון שחמדנות חומרית, כמו זו שבאה לביטוי בעסקאות הסאב-פריים המפוקפקות בסגנון מיידוף ומרעיו, נובעת ממקורות פנימיים של הפרט ומהיעדר מוסר. אך כפי שהפסיכולוגיה התפתחה למקום מורכב יותר, כך קשה גם להישאר עם התיאוריות הללו שמותירות את כל האחריות על כתפיו הפרטיות של מנהל כזה או אחר. דבר-מה עמוק יותר עומד בבסיס השיטה, שלמעשה נותרה עד היום בעינה. אין ספק שהמשבר הגלובאלי שהחל ב-2008 ועדיין משפיע באופן נרחב על כלכלות העולם לא נבע מגורמים כלכליים או מדיניים, אלא ממקורות פסיכולוגיים. גישות סוציולוגיות וניהוליות של קיימות ואחריות תאגידית מנסות לתת כיום מענה לכשל החמור שאירע, אך למרבה הצער, עדיין לא ניכר שינוי מהותי בתרבות הניהול הגלובאלית, לא ברמת המיקרו ולא ברמת המאקרו.

במטלה השניה בקורס הנוכחי תתבקשו לקרוא מאמר שכתבתי לאחרונה כפרק לספר באנגלית שייצא לאור בעוד כשנה. המאמר מוגש לכם בעברית ולמעשה אינו סופי עדיין. המאמר מנסה לבחון את מקורות המוטיבציה האנושית, תוך הצפת תהיות לגבי אקסיומות ומיתוסים שמובילים אותנו בהתנהלותנו בעולם. הוא נע מתוך שאלות אקזיסטנציאליסטיות על מהות קיומו של האדם וכמיהתו לאושר ועושר, עד לחזון של קיימות ואחריות תאגידית שנובע מתוך חוויה רוחנית ואנושית של הפרט, אשר משלימה גישה סוציולוגיות וערכית שמובילה כיום תחומים אלו. זוהי אינה כתיבה המאפיינת מאמרים בתחום מנהל עסקים, ובשקיפות אציין שהיא אינה מאפיינת גם את כתיבתי שלי בתחום מנהל עסקים ובכלל. בתוך מתווה הקורס שלנו שמתמקד במערכות יחסים בניהול, המטלה הנוכחית מיועדת להעמיק את התבוננותנו על הגורמים שמשפיעים על הפרט לקבל החלטות ולפעול בסביבה, ולהציב על השולחן בגלוי את השאלה מה מניע אותנו "באמת" והאם לאור מסקנותינו יש סיכוי שגישות של קיימות ואחריות תאגידית יוכלו לעשות שינוי של ממש בתרבות הניהולית והחברתית שאת מחיריה אנו משלמים ועוד צפויים לשלם בריבית קצוצה.

המאמר ארוך יותר מטקסטים אחרים שתתבקשו לקרוא במהלך הקורס הנוכחי, והאתגר שלכם במסגרת המטלה הנוכחית יהיה יותר "אקדמי" מאשר ביתר מטלות הקורס הנוכחי שסוחבות יותר ליישום הפרקטי, כפי שאנו מנסים לעשות בד"כ בדיסציפלינה העמומה שנקראת "מנהל עסקים".

חלק 1: סכמו בכ-400-600 מילה את המאמר. כמו במטלה הקודמת, הקפידו על כתיבה בסגנונכם האישי והראו את יכולותיכם האנליטיות בהפרדת עיקר מטפל.

חלק 2: בחלק זה תתבקשו להפעיל יכולת קריאה אינטרוספקטיבית. בחרו שלושה קטעים במאמר באורך של חצי עמוד עד עמוד כל אחד, שאליהם התחברתם במיוחד או שקריאתם עוררה בכם משהו משמעותי מכל סוג שהוא. נסו להבין מה גרם לכם להתחבר לכל אחד מהקטעים הללו יחסית לאחרים, וכתבו על כך בהיקף של כ-200 מילה לכל מקטע. אמנם אינטרוספקציה היא תצפית פנימה, וככזו היא אינטואיטיבית ואינה חייבת להישען על לוגיקה צרופה, אך דווקא זו הזדמנות לשכלל אותה ככלי ניהולי שימושי. הרי איזה כלי עבודה טוב יותר יש למנהל מאשר הוא עצמו ומחשבותיו? לפיכך, מעבר למקום המקצועי או האישי שממנו הנכם מגיבים, הנכם מתבקשים לעטוף את עמדתכם האינטרוספקטיבית בדוגמה רלוונטית מהסביבה שמחזקת את בחירתכם. זה יכול להיות למשל אירוע או מקרה, בין אם כזה שפורסם בעיתונות או בין אם כזה שאירע בסביבתכם הקרובה, לחליפין או בנוסף, זה יכול להיות מאמר / כתבה / ספר שקראתם בהקשר אקדמי, מקצועי או אישי. רצוי להוסיף קישור אינטרנט במידה ומדובר בהקשר שיש לו מקור חיצוני. אין חובה לקשר את הדברים לניהול, אך כמובן שאם יש לכם דוגמאות רלוונטיות הקשורות למנהל עסקים, השתמשו בהן. הנכם מתבקשים לפרט דוגמה חיצונית אחת לכל אחד משלושת הקטעים שבחרתם.

חלק 3: בחלק זה תתבקשו להפעיל את יכולת הקריאה הביקורתית שלכם. בחרו שלושה קטעים במאמר באורך של חצי עמוד עד עמוד כל אחד, שאליהם פחות התחברתם או שקריאתם עוררה בכם התנגדות או רתיעה. נסו להסביר את התנגדותכם וכתבו גם על כך באותו אופן והיקף כמו בחלק 2, כולל הדוגמאות לכל אחד משלושת הקטעים שבחרתם.

חלק 4: דברי סיכום למטלה הנוכחית – עדי חצי עמוד. התוכן בהתאם לשיקול דעתכם.

מאחר והמאמר לקריאה צפוי להתפרסם בספר, אינני יכול לחשוף אותו בפומבי באינטרנט ולפיכך הוא ממתין לכם בפורטל הלימודי של הקורס בפורמט קריאה של PDF תחת כותרת המטלה השניה.

תאריך ההגשה: יום שלישי 9 באפריל (יום אחרי תאריך ההגשה המקורי)

חג פסח כשר ושמח

אורן