היכרות מעשית עם מתודת הלמידה מתוך הצלחות

היכרות מעשית עם מתודת הלמידה מתוך הצלחות

לצורך המטלה השניה, חומרי הקריאה והיישום שלה, נשתמש בחוברת שהופקה בשנת 2011 על ידי היחידה ללמידה מהצלחות במכון ברוקדייל (מאיירס ג'וינט מכון ברוקדייל) תחת הכותרת "קידום תהליכי למידה עם ארגונים: תדריך להיכרות עם הלמידה מהצלחות והלמידה המתמשכת" מאת שרית אלנבוגן פרנקוביץ', ארנה שמר ויונה רוזנפלד. מדובר בחומר תמציתי המאורגן בצורה מתודית עבור מלווי למידה ולכן ניתן לקבל מהחוברת התרשמות מעמיקה מצד אך מהירה מאידך, כדי "לקפוץ למים" מבלי להתעכב יתר על המידה.

מטלה שניה בקורס סוגיות נבחרות בניהול: סמסטר ב' תשע"ה | תכנית המוסמך במנהל עסקים בבית הספר למינהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למינהל | בהנחיית פרופ' אורן קפלן, גליה שוץ-לוי ולירון חזן-טנדלר | מי שהגיע לכאן באופן בלתי צפוי מוזמן להתבונן בלוח המודעות האלקטרוני של הקורס המצוי כאן

הנכם מתבקשים לקרוא ולעיין בחוברת, כל אחד לפי הצרכים שלו, בעומק ובהרחבה הנדרשים לדעתו כדי לבצע את המשימה המתוארת בהמשך. החוברת זמינה לקריאה והורדה באינטרנט כאן:

http://brookdaleheb.jdc.org.il/_Uploads/PublicationsFiles/Method-for-Learning-from-Success-S-138.pdf

הנספחים המוזכרים בחוברת ניתן לצפייה והורדה כאן:

http://brookdaleheb.jdc.org.il/_Uploads/PublicationsFiles/138-11-Method-for-Learning-from-Success-APPENDIX-HEB.pdf

והרקע הכללי על הפקת החוברת ועל היחידה בכלל נמצא כאן:

http://brookdaleheb.jdc.org.il/?CategoryID=156&ArticleID=261

תודות ל מאיירס ג'וינט מכון ברוקדייל שבנדיבותם מפיצים באופן פומבי וחופשי את תוצרי הלמידה החשובים הללו, ובמיוחד לפרופ' יונה רוזנפלד שאותו עצמו נפגוש במטלה הבאה במסגרת ראיון שאערוך עימו בקרוב. אגב, שאלות וסוגיות שתרצו להעלות בפני פרופ' רוזנפלד ניתן לשלוח כבר כעת דרך גליה או לירון, ואני אעלה אותן במרוכז או אשלב אותן במהלך הריאיון עימו בחודש הבא.

חוברת זו נכתבה כתדריך עבור מלווי למידה מיומנים בבואם לארגונים המתעניינים בתהליכי למידה מהצלחות כמנוף ללמידה מתמשכת. אמנם הנכם בקורס הנוכחי אינכם מלווי למידה מוסמכים, אולם לצורך הקורס הנוכחי תוכלו לטעום מעט מהחוויה הזו, ודרכה להבין וללמוד את המתודה. אני בטוח שמי מכם שיתלהב ממנה, יוכל לפנות בהמשך ולמצוא דרכים להעמיק וללמוד את המתודה ואף להפוך למלווה למידה מוסמך.

אישית אני יודע על עצמי שאת ההבנה והלמידה המעמיקים ביותר אני משיג בתחומים אותם אני מלמד. פוזיציית הסטודנטים הלומד תהה תמיד פאסיבית ופחות מחייבת מפוזיציית המורה, המנחה, היועץ, שכן עליו לקחת אחריות ולהעמיק את הלמידה מעבר למינימום או לממוצע הנדרש. ומאחר שבלמידה מתוך הצלחות עסקינן בקורס הנוכחי, בואו ננסה ללמוד וליישם בעת ובעונה אחת.

במטלה הקרובה תתבקשו לקרוא את מתווה ההנחיות למלווה הלמידה, למצוא מסגרת כלשהי שאותה תלוו לצורך למידה מהצלחות, ועליה תפעילו את המתווה כהתנסות ראשונה. מאחר וזהו פיילוט ראשון עבורכם, עליכם לבחור מסגרת ידידותית במיוחד, שמודעת לכך שזו התנסות ראשונית עבורכם, שכוללת אנשים שאתם מכירים ויש ביניכם יחסים חיוביים ומפרגנים, וכמובן שלכולכם יש אינטרס משותף ללמוד ולתמוך בתהליך הלמידה. זה יכול להיות צוות מצומצם בעבודה, קבוצת חברים מהצבא, מבית הספר, מהספורט, או מכל מסגרת אחרת שמחזיקה מטרה משותפת כלשהי, אפילו בתוך המשפחה הגרעינית המצומצמת או המורחבת שמעוניינת ללמוד דבר-מה במשותף בצורה חיובית שנובעת מהצלחות. אין צורך להחליט מייד, קראו ראשית את חומר הקריאה, ראו שאתם מבינים ומפנימים אותו, שאתם מרגישים מספיק מוכנים לצאת לדרך. אל תרוצו קדימה, אתם כרגע גם הלומדים ועומד מעט גם מלווי הלמידה.

מומלץ לקרוא כמובן את כל החוברת מתחילתה, אך מאחר וכבר חקרתם מעט את תחום הלמידה מהצלחות במטלה הראשונה, אינם מתחילים משלב אפס. לפיכך החלק היישומי באופן ישיר עבורכם מתחיל בעמוד 14 בכותרת "הגדרת המטרה של מפגש ההיכרות". מכאן ואילך נסו לקרוא את החומר גם בעיניים של סטודנט שלומד חומר ומתודה חדשה, והן בעיניים של מנחה תהליך שעוד מעט תעבירו בעצמכם.

חשוב לעבור על הנספחים ולראות מי מהם עוזר לכם להתגבש. למשל, לא כדאי לוותר על "נספח ג: דוגמה לתשאול" – "ספרי לנו את סיפור ההצלחה. הלמידה מהצלחות זה מה עשית ולא מה הרגשת". כמו כן כדאי להשתמש בעקרונות של נספח ז בכדי להזמין בעל פה או בכתב את המשתתפים שלכם – "דוגמה למכתב: הזמנת המשתתפים לסדנת היכרות עם הלמידה מהצלחות והלמידה המתמשכת".

בנספח ט תוכלו למצוא סדר יום של מפגש מלא. אין ציפייה במטלה הנוכחית להיקף נרחב כזה של פעילות, אנחנו מציעים להקדיש כשעה להיכרות אישית והכירות עם השיטה ועוד כשעה וחצי ליישום והפעלה באופן ממוקד ומצומצם. מוצע להתכנס בפורום קטן ואינטימי יחסית של 3-5 אנשים לכל היותר, ובהתמודדות עם סוגיות משמעותיות מחד, אך שאינן טעונות ברגשות שליליים, ולהיפך, מעוררות תחושת התלהבות ורצון למינוף ושגשוג בעקבות מקרה של הצלחה. מומלץ להתמקד ולהקדיש את רוב זמן הסדנה לגישה הראשונה של המתודה הרטרוספקטיבית, אך להותיר גם זמן לחשיבה למתודה השניה המתמקדת ביישום לעתיד ואף השלישית שמתבוננת על תנאי הלמידה האופטימאליים ומה עשוי לקדם או לחסום למידה. זכרו שזו "מיני-סדנה" לצורך התנסות בשיטה של למידה מהצלחות, ולכן נסו להתמודד עם סוגיות שניתן לפתוח ולסגור תוך זמן קצר יחסית, וללא מורכבויות רגשיות או ארגוניות עמוקות. כמובן שככל שתעמיקו בהמשך תוכלו להעיז ולהמשיך, ללא קשר לקורס הנוכחי, לייעדים נוספים ומשמעותיים.

העמקה נוספת בקריאה כדי לעשות בטקסט שמופיע מעמוד 26 עד עמוד 37 תחת הכותרת:

"ח. מבחר שאלות המתעוררות בעת חשיפת מתודות הלמידה והתשובות עליהן" אשר מסכם למעשה את הרעיון והשיטה הלכה למעשה. מעמוד 55 והילך ניתן למצוא מונחים ביסוד הלמידה מהצלחות המתוארים ומוגדרים לפי סדר הא' ב'.

אז מה נדרש לעשות?

לבחור קבוצת התייחסות שלכם שעימה הייתם רוצים לעבור את החוויה הנוכחית, רצוי שזה יהיה צוות מצומצם של 3-5 אנשים, אך אפשר גם עם אדם אחד בלבד או עם קבוצה גדולה יותר במידה וזה עונה על מטרות המשימה לדעתכם. חשוב לבחור, כפי שצויין קודם לכן, משהו שיהיה לכם נעים וחיובי לחקור ולבדוק, משהו שאנשים גאים ושמחים לחלוק ולשתף כך שלא יהיה צורך בהסתרה או מבוכה, וכמובן משהו שהייתם אתם או מרואיינכם שמחים לשכפל או ללמוד להצליח עימו או ממנו שוב ושוב, בין אם באופן ישיר, או בין אם באופן עקיף, וכמובן, שאינכם בטוחים כדי ניתן לשחזר או לשמר את ההצלחה הזו.

לפני היציאה לשטח קראו את החוברת והנספחים. ישנם חלקים אותם הדגשתי קודם לכן שבהם כדאי להעמיק, ישנם אחרים שתוכלו לרפרף עליהם כרשימת ציוד למסע, לוודא שאתם בכיוון והכנסתם אותם לתרמיל. את תחששו לטעות או לפספס, היתרון הגדול בלמידה מתוך הצלחות בניגוד ללמידה מתוך כישלונות, שבסך הכל אנחנו עוסקים בחומרים חיוביים ורוח המסע והחקר אמורים להיות גם הם חיוביים.

עליכם לתכנן מפגש בן שעתיים לפחות אותו תתעדו ועליו תדווחו לאחר מכן במשימה הנוכחית. ניתן, אם יש צורך, לשמור על אנונימיות המשתתפים ואין צורך להזכירם או לחשוף אותם ישירות במידה ומדובר לדעתכם בנושא או תחום רגיש, לדוגמה, בשל סודיות תעסוקתית או אחרת.

הקדישו כ-2 עמודים לתאר את ההכנות שערכתם לקראת המפגש, כ-5 עמודים לתיאור המפגש עצמו בצורה גולמית – מה קרה במהלכיו, וכיצד הם תואמים (או לא תואמים) לשלבים שמתוארים בחוברת. ולבסוף הקדישו 2-3 עמודים אחרונים למסקנות על התהליך עצמו באופן ישיר וכן על מה שלמדתם על למידה מהצלחות ועד כמה היא ישימה לדעתכם לחיים האישיים והארגוניים בכלל.

כאשר נקרא את העבודות ונצטרך לתת להן ציון נשאל את עצמנו בעיקר עד כמה השתמשתם בעקרונות המתוארים בחוברת לצורך היישום של השיטה, ומכאן, עד כמה הבנתם את עקרונות השיטה. כמו כל נושא אקדמי, מותר ולגיטימי כמובן שתהיה לכם ביקורת על המתודה, או להיפך, שתתלהבו ממנה מאוד, ואף תוסיפו לה רכיבים מתוך הרחבת ידע שביצעתם, אך כך או כך, חשוב להביא לידי ביטוי בטקסט בצורה ישירה וברורה את הבנתכם התיאורטית את השיטה ואת יכולתכם ליישם את הגישה לעולם המעשה תוך גזירת מסקנות ותוכניות ביצוע להמשך כתוצאה מכך.

הגשת המטלה עד יום שלישי 28 באפריל 2015 בפורטל הלימודי

חג שמח ולמידה מהצלחות מוצלחת לכולכם

אורן גליה ולירון